Terug naar Blog
Complimenten op werk Hoe

Complimenten op werk. Hoe doe je dat goed?

Jun 21, 2021

We weten allemaal hoe het voelt om een compliment te krijgen op werk. We voelen ons gezien en gewaardeerd. Niet voor niets schreven we al eerder over het belang van erkenning op werk. Het geven of ontvangen van complimenten op werk speelt hier een belangrijke rol in. Als het compliment op de juiste manier overgebracht wordt ervaren veruit de meeste mensen een positief gevoel. Maar hoe geef of ontvang je complimenten op een goede manier? En hoe zorg je dat dit niet averechts werkt? In dit artikel beantwoord ik deze vragen. 

Timon was erg blij met het harde werk wat Monique had verzet vorige week. Het resulteerde in een mooi verslag waar het management om had gevraagd. Daarom besluit Timon hier nog wat over te zeggen, wanneer hij Monique naar haar auto ziet lopen op de parkeerplaats van het kantoor. "Goed werk vorige week" zegt Timon, vlak voordat ze instapt. Monique hoort het wel, maar eenmaal zittend in de auto twijfelt ze of het voor haar bedoeld was. En als het voor haar bedoeld was, waar doelde Timon nou precies op? Bedoelde hij het positief?

Negatieve emoties bij complimenten op werk

Hoe goed de intenties van Timon hierboven ook zijn, door een compliment niet op de juiste manier te uiten, creëert het twijfel bij Monique. Het geven en ontvangen van complimenten op werk is dan ook een uitdaging. Ook al zijn complimenten goed bedoeld, het proces van geven en ontvangen gaat regelmatig gepaard met minder positieve emoties. Zo ervaren ontvangers verlegenheid, twijfelen ze over de intentie van de gever of voelen ze prestatiedruk in de toekomst. De gevende partij ervaart angst om als slijmend over te komen of dat het compliment verkeerd geïnterpreteerd wordt. Ook kan er angst zijn voor jaloezie bij anderen. Daarom is het belangrijk je compliment goed te formuleren en over te brengen. Onderstaande factoren kunnen je hierin helpen.

Accepteren van complimenten op werk

Om beter complimenten te geven is het eerst belangrijk om ze goed te kunnen ontvangen. Vaak is het zo dat het gegeven compliment meer om de gever dan de ontvanger gaat. Je hebt een verschil gemaakt voor iemand en de gever wil dat erkennen. Het maakt niet uit of je je herkent in het compliment of niet, belangrijk is het compliment te accepteren net als een cadeautje en dank je wel te zeggen. Als het compliment wat voor je betekent, deel dat ook. "Dank je wel, ik waardeer dat je dat zegt" is al een simpele manier om dit uit te drukken. 

Complimenteren van anderen op werk

Bij het geven van een waardevol compliment komt meer kijken. Het complimenteren van anderen is een belangrijke vaardigheid op werk, maar blijft lastig in de praktijk. Je kan daarom letten op onderstaande criteria. Zo komen je complimenten krachtig over en zijn ze waardevol voor de ontvanger.

Wees authentiek

Complimenteer niet om wat gedaan te krijgen of om iemand op te vrolijken. Complimenteer omdat ze een verschil hebben gemaakt voor jou of anderen. Niet authentiek ervaren worden in complimenteren kan ervoor zorgen dat men je ook op andere vlakken als niet authentiek gaat zien. Doordat Timon het compliment zo vluchtig gaf, ervaart Monique twijfel. Is het wel voor haar bedoeld en wat zijn de intenties van Timon? Heeft hij wel het beste met haar voor?

Geef specifieke complimenten

Opmerkingen als "Goed gedaan" of "Trots op je" laat de ontvanger regelmatig met vraagtekens achter. Wat is er goed gedaan of waar is iemand trots op? Als we specifiek zijn weet de ontvanger beter wat erkent wordt en waarom. In dit geval had Timon specifieker kunnen zijn in zijn compliment. "Dat verslag vorige week was echt goed" is hier een betere variant op. 

Complimenteer het proces

Een goede uitkomst is vaak afhankelijk van veel factoren. Erken daarom de moeite, tijd of zorgvuldigheid die iemand ergens in heeft gestoken. Het zorgt er ook voor dat de ander geen zorgen heeft dat bepaalde resultaten altijd gehaald moeten worden. Als we dit toevoegen aan het compliment van Timon krijgen we: "Erg goed hoeveel energie en zorgvuldigheid je in dat verslag vorige week heb gestopt". 

Deel de gemaakte impact

We willen allemaal een verschil maken. Het erkennen van het positieve gevolg van iemand's handelen is daarom van belang. Zo weten zij waar ze precies aan hebben bijgedragen en wat dat heeft gedaan met jou of anderen. In het voorbeeld van Timon en Monique was de impact van Monique's harde werken dat het management een geïnformeerd besluit kon maken. Dit bespaarde het bedrijf veel geld. Als Timon dit erkent en benoemt krijg je: "Erg goed hoeveel energie en zorgvuldigheid je in dat verslag vorige week hebt gestopt. Het heeft het management erg geholpen en het bedrijf veel geld bespaard." 

Oefening baart kunst, ook bij complimenten op werk

Als Timon bovenstaande criteria de volgende keer verwerkt in zijn compliment, zal dit veel meer betekenen voor Monique. De moeite die ze in het verslag heeft gestoken wordt erkend en ze is zich bewust van de impact die ze daarmee heeft. Ook kan ze dit compliment rechtstreeks koppelen aan specifiek gedrag, namelijk het zorgvuldig afronden van het verslag. Als Timon de tijd en moeite neemt om authentieker over te komen, zal Monique dit compliment ook meer waarderen.

We kunnen niet verwachten dat Timon alle criteria de volgende keer direct kan toepassen. Het effectief en comfortabel geven en ontvangen van complimenten op werk kan wat oefening vragen. Door je bewust te zijn van de criteria van een goed compliment zal je uiteindelijk meer impact maken, wat prettig is voor zowel je omgeving als voor jezelf. 

Bron: HBR.org

 

De Gedragscoach ondersteunt personen en groepen met kennis over gedrag en gedragsverandering. 
Heb jij een situatie op werk of privé waarin we kunnen meedenken? Stuur ons een bericht.
Neem contact op