Terug naar Blog
Persoonlijke waarden wat is belangrijk

Persoonlijke waarden: wat is voor jou belangrijk?

Jun 03, 2021

Het afgelopen jaar voelt voor veel mensen alsof er een pauze-knop is ingedrukt. Plannen om te reizen, van baan te wisselen of te verhuizen zijn even in de wacht gezet. Maar voor velen is het afgelopen jaar ook het jaar geweest om stil te staan bij wat ze in de basis nou echt belangrijk vinden, oftewel, hun persoonlijke waarden. Missen we al die sociale verplichtingen nou echt? Is de 3 uur forenzen voor die goed betaalde baan je tijd echt waard?

Stilstaan is niet altijd achteruitgang

Een moment van stilstand is een kans op een moment van reflectie. Ging ik hiervoor nog wel de goede richting op? Ben ik onbewust hier niet te ver in doorgeslagen? Is mijn tijdsbesteding nog wel in lijn met mijn persoonlijke waarden? Vaak wordt gezegd dat stilstand achteruitgang betekent, maar altijd maar door blijven rennen in een verkeerde richting brengt je niet dichter bij jouw persoonlijke doelen in het leven. Daarom bespreken we in dit artikel een oefening die jouw persoonlijke waarden evalueert.

Levenswiel van persoonlijke waarden

Het levenswiel is een oefening bedacht door Paul J. Meyer. Hij is makkelijk uit te voeren, dus we hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden. We pakken voor de oefening een vel papier en een pen. Teken op het papier een cirkel en deel deze cirkel op in 8 pizzapunten. Hij hoeft niet perfect rond te zijn, het gaat om het idee ;-).

Schrijf in ieder van deze 8 vlakken een onderdeel van jouw leven wat belangrijk voor je is. Familie? Liefdesrelatie? Carrière? Gezondheid? Sport? Persoonlijke groei? Dit is persoonlijk en verschilt dus per persoon. Hieronder een voorbeeld ter illustratie.

Vervolgens neem je de tijd om per onderdeel stil te staan bij de volgende vraag: hoe tevreden ben ik op dit vlak in mijn leven? Geef het een cijfer tussen de 1 en de 10, waar een 1 voor erg ontevreden staat en een 10 voor uiterst tevreden. Loop onderdeel voor onderdeel door, zonder bezig te zijn met onderlinge vergelijkingen.

De score opmaken

Bekijk vervolgens de scores in het geheel en beantwoordt de volgende vragen:

  • Scoren de belangrijkste onderdelen voor jou het hoogst?
  • Zitten er uitschieters bij naar boven of beneden of ben je juist meer gebalanceerd?
  • Welke onderdelen scoren het hoogst en wat heb je gedaan om hier hoog op te scoren?
  • Welke onderdelen scoren het laagst en hoe is dit tot stand gekomen?
  • Op welk onderdeel zou je graag hoger scoren?
  • Wat is een actie die jij op korte termijn kan uitvoeren om dit onderdeel 1 punt omhoog te brengen?

Inzicht in persoonlijke waarden geeft keuzes

De scores in het levenswiel kunnen een momentopname zijn. Je bent net verliefd of je hebt een promotie gemaakt, wat wordt weergegeven in een hogere score. Soms echter geeft een score een langer durende trend weer. Door deze oefening regelmatig te doen, bijvoorbeeld ieder kwartaal of half jaar, kan je beter zicht krijgen op deze trends en patronen. Je leven zal niet meteen op rolletjes lopen. Op alles tegelijkertijd hoog scoren is niet realistisch, maar deze inzichten kunnen je bewuster keuzes doen maken. Zo kan je de meeste aandacht geven aan dat wat voor jou belangrijk is.

Bron: HBR.org

De Gedragscoach ondersteunt personen en groepen met kennis over gedrag en gedragsverandering. 
Heb jij een situatie op werk of privé waarin we kunnen meedenken? Stuur ons een bericht.
Neem contact op