Terug naar Blog
Hoe word je gelukkig?

Hoe word je gelukkig?

Dec 27, 2021

Hoe word je gelukkig? Wat is geluk? Wat is bepalend voor een gevoel van geluk? In dit artikel ga ik als Gedragscoach op een praktische manier in op deze vraag. Ik probeer een aantal aannames die er zijn over geluk weg te nemen en ga in hoe je (verder) kunt bouwen aan je eigen geluk.

Wat is geluk?

Geluk is een duurzaam positief gevoel. Dit gevoel wordt veroorzaakt doordat de hersenen dopamine, serotonine, oxytocine and endorfine aanmaken. Deze hormonen wordt aangemaakt als je op een positieve manier naar jezelf en naar je omstandigheden kijkt. Wat je ervaart bij de dingen die je doet zijn hierbij van belang. Geluk is daarmee een 'toestand' waarin je je als mens kunt bevinden. Gevoelens van geluk zijn net als bij een negatief gevoel, een situatie die zichzelf kan versterken. Met een gevoel van geluk bouw je verder aan meer geluk.

Lees ook: Negatieve emoties loslaten? Met deze aanpak blijf je er niet in hangen

De aanleg voor geluk blijkt grotendeels aangeboren

Een belangrijke aanname die we doen over geluk, is dat het voor iedereen maakbaar is. Via taal merk je dit onder meer als mensen praten over hoe je gelukkig 'wordt' of gelukkig 'bent'. Geluk blijkt daarmee een status te zijn die je kunt bereiken en af kunt dwingen. Dit blijkt niet het geval te zijn. Je hebt als mens vanaf je geboorte een bepaalde aanleg voor geluk meegekregen. Dit heeft onder meer te maken met hoe jouw hersenen functioneren en hoe jouw hormoonhuishouding in elkaar zit. Of jij in staat bent om geluk te ervaren, is voor de helft (!) door aanleg vooraf bepaald. De kans op geluk verschilt voor de één dus wezenlijk dan voor een ander.

Leestip: The how of hapiness

Geluk is een gevoel, geen emotie

Een ander belangrijk uitgangspunt om gelukkig te kunnen worden is dat je je realiseert dat geluk een duurzaam goed gevoel is. Het verschilt daarmee van emoties, die kort duren en heftig zijn. Sommige mensen staan af van hun gevoel, doordat ze via hun emoties navigeren door het leven. Blijdschap, angst, boosheid en verdriet zijn vormen van emotie. De laatste drie kosten veel energie en staan een zachtzinnige aanpak van jezelf in de weg. Mensen die vaak te maken hebben met emotie, komen slecht bij gevoel uit. Dit komt omdat emoties van de hersenen meer prioriteit krijgen dan gevoel. Dat komt omdat emoties te maken hebben met overleving. 'Veilig' of 'niet veilig'. 'Goed' of 'fout' is emotie taal. Wil je je (duurzaam) goed voelen, dan moet je afstand te nemen van je (plotselinge) emoties en ruimte gaan maken voor duurzaam gevoel.

Lees ook: Wat is het verschil tussen gevoel en emotie?

Hoe kom je af van negatieve emoties?

Als geluk wordt belemmerd door negatieve emoties zoals angst, boosheid en verdriet, hoe kom je daar dan vanaf? Zoals gezegd voegen de hersenen zich naar de manier waarop jij naar de wereld kijkt. Beleef jij jezelf en de wereld om je heen positief dan maak je positieve stoffen aan in het hoofd. Denk je dat de wereld een negatieve plek is en geloof dat je dat er iets met je mis is, dan trek je negatieve sporen in je hoofd. Als jij ervaart dat andere mensen het op je voorzien hebben, je iets af willen nemen of bedreigen, dan word je daar (logischerwijs) emotioneel van. Die emoties vertroebelen de wereld om je heen. Wil je werken aan geluk, dan is het belangrijk dat je negativiteit en stemmingswisselingen voorkomt. Dit bereik je door anders naar de wereld te (gaan) kijken. De meeste mensen hebben hier logischerwijs hulp bij nodig. Het is namelijk niet eenvoudig te zien wat je nog niet ziet.

Lees ook: Wie ik ben geworden? Ik ben wat ik om mij heen dénk te zien

Wat bepaalt geluk?

Samengevat hangt geluk af van jouw aanleg en hoe je op dit moment naar jezelf en de wereld om je heen kijkt. Navigeer jij op gevoel, of laat je je overvallen door emoties? In het laatste geval is het erg lastig om te bouwen aan geluk, omdat emoties gevoel wegdrukken. Aangezien geluk een gevoel is moet het de ruimte kunnen krijgen om zich te ontwikkelen. Grip krijgen op je emoties om vervolgens te kunnen vertrouwen op een positief gevoel over jezelf en over de wereld om je heen is een belangrijke aanpak. Wil je alvast oefenen met meer gevoel ontwikkelen? Dat kan. Meditatie kan helpen om minder impulsief - dus emotioneel - te reageren. Daarnaast leert meditatie je ook om bewust dankbaar te zijn voor de dingen om je heen. Als jij positieve dingen om je heen ziet, dan volgen je hersenen vanzelf. Heb je hulp nodig bij het komen tot gevoel en afstand nemen van negatieve emotie? Neem dan contact op >>

De Gedragscoach ondersteunt personen en groepen met kennis over gedrag en gedragsverandering. 
Heb jij een situatie op werk of privé waarin we kunnen meedenken? Stuur ons een bericht.
Neem contact op