Terug naar Blog
Ieder gedrag is logisch

Ieder gedrag is logisch. Voor degene die het gedrag laat zien.

Aug 03, 2021

Waarom riep de uitkijk pas op het laatste moment dat er een ijsberg voor de Titanic opdoemde? Omdat hij geen verrekijker had. Ieder gedrag is logisch. Voor degene die het gedrag laat zien. Het is één van de meest eenvoudige, maar wezenlijke regels over gedrag en gedragsverandering. 

Ieder gedrag is logisch

De kapitein van de Titanic zal iets gevonden hebben van de tijdigheid waarop de uitkijk hem informeerde. De kans is aanzienlijk dat de kapitein zijn uitkijk als 'incompetent' betitelde met de late waarschuwing. Het 'er iets van vinden' is heel natuurlijk. Ook voor de kapitein van de Titanic. In het dagelijks leven doen jij en ik niet anders. We vinden er iets van, op basis van onze normen en waarden. Daarmee slaan we een heel belangrijk aspect over van gedrag. Ieder gedrag is namelijk logisch. Voor degene die het gedrag laat zien. Gedrag of een gebrek aan gedrag is daarmee niet altijd prettig, maar wel altijd logisch.

Waar komt gedrag vandaan?

Vaak wordt gedacht dat het gedrag van een individu uniek is. We verklaren dit ook vaak met woorden zoals het 'karakter' van iemand of de 'persoon'. Het beeld dat we allemaal een uniek individu zijn wordt ons vanaf jongs af aan ook voorgehouden. Maar is iedere mens wel zo uniek? Of zijn we in ons gedrag veel eenvoudiger te verklaren dan we misschien graag zouden zien? Ieder gedrag is logisch en daarnaast heeft gedrag maar vier redenen. De mens valt daarmee misschien wel veel makkelijker te verklaren dan je denkt.

Welke reden heeft gedrag?

Voor de persoon die het gedrag laat zien is gedrag logisch. De toegepaste gedragsanalyse haalt vier redenen aan waarom wij ons gedragen als mens.

  1. Aandacht krijgen. Je vinger opsteken, het dragen van bijzondere kleding of bijvoorbeeld je stem verheffen. Lees verder >>
  2. Vermijdingsgedrag. Iemand negeren, uitstelgedrag laten zien of geen antwoord geven op een vraag. Lees verder >>
  3. Concrete doelen behalen. Sparen voor een nieuwe auto, een rapport opleveren of een medaille behalen. Lees verder >>
  4. Biologische behoeftes vervullen. Jezelf kleden, iets eten of drinken en de behoefte aan intimiteit. Lees verder >>

Gedrag bij ander moét misschien wel altijd uit een van deze vier zaken voortkomen. Immers, gedrag is logisch en de redenen zijn beperkt. 

Ieder gedrag is logisch. Voor degene die het gedrag laat zien.

Voor de ander is gedrag logisch. Net als voor jouzelf. Wil je achter de reden komen van het gedrag van een ander? Observeer dan het gedrag en de taal van iemand en bekijk dit via de vier redenen voor gedrag. Je zal merken dat gedrag altijd te verklaren valt, als je de tijd en moeite neemt om het te doorzien. 

De Gedragscoach ondersteunt personen en groepen met kennis over gedrag en gedragsverandering. 
Heb jij een situatie op werk of privé waarin we kunnen meedenken? Stuur ons een bericht.
Neem contact op