Terug naar Blog
Niet oprecht zijn heeft

Niet oprecht zijn heeft een reden. Dit zijn de twee voornaamste.

Apr 27, 2022

Stel je kwetsbaar op! Wees oprecht! Niet liegen! Wees eerlijk! Dit zijn veel voorkomende suggesties van leiderschapsgoeroes. Want met oprecht zijn maak je indruk, zo wordt ons verteld. Waar we met dit soort suggesties aan voorbij gaan is waarom een mens het tegenovergestelde doet. Waarom is iemand niet oprecht? Waarom liegt iemand? Als je daar niet bij stilstaat, hebben goed bedoelde suggesties weinig zin. Niet oprecht zijn heeft een namelijk reden. In dit artikel lees je de twee meest voorname redenen.

Met oprecht zijn, raak ik uit positie

Niet oprecht zijn heeft een reden. Eerlijk zijn, staat voor sommige mensen gelijk aan uit positie raken. In mijn werk als Gedragscoach kom ik vaak mensen tegen die op zoek zijn naar aandacht, macht, status, positie of geld. Zij hechten hier veel waarde aan. Het is niet altijd eenvoudig om vast te stellen dat iemand hier naar op zoek is. Het verhullen van deze intenties is voor dit type mens vaak gebruikelijk en een buitenstaander heeft tijd nodig om dat te doorgronden. Aangezien aandacht voor de één, vaak ten koste gaat van aandacht voor een ander is de behoefte aan aanzien en macht niet iets waar je mee te koop loopt. Oprecht zijn en aangeven dat je behoefte hebt aan status, positie en geld zorgt veroorzaakt namelijk vaak het tegenovergestelde. Met oprecht zijn, raak je in zo'n geval uit positie. Je aanzien wordt minder. Een oproep tot jezelf kwetsbaar opstellen en oprecht zijn is voor dit type mens aan dovemansoren gericht.

Hoe herken je iemand die op zoek is naar aandacht?

Welk gedrag vertoont iemand die op zoek is naar aandacht, positie en macht?

  • Dit type mens hangt vaker aan een hiërarchische rol. Wie is de leidinggevende van wie?
  • Belangrijke informatie weglaten of verdraaien wordt bovengemiddeld ingezet;
  • Niet of vertraagd reageren, kleineren, negeren, pesten of saboteren van een ander zijn signalen;
  • Een focus op geld komt regelmatig ter sprake.

Met oprecht zijn, maak ik mijzelf kwetsbaar

Sommige mensen hebben van nature veel moeite met het vertrouwen van een ander. Op het moment dat zij een relatie starten, werken zij vanuit wantrouwen naar -mogelijk- vertrouwen, in plaats van andersom. Dit type mens denkt dikwijls dat andere mensen een verborgen agenda hebben en de ander erop uit is om hen iets aan te doen. Angst is bij dit type mens de basis emotie. Als je je door een ander bedreigd voelt, dan laat je het wel uit je hoofd om oprecht te zijn. Sommige mensen ervaren altijd een potentiële dreiging vanuit een ander. Bij een mogelijke dreiging stel je je niet kwetsbaar op. Dat staat namelijk gelijk aan het laten zien van je zwakke plekken. En zwakte kan bestraft worden. Jezelf oprecht en kwetsbaar opstellen wordt door dit type mens als 'naïef' uitgelegd. Je doet jezelf tekort als je open bent.

Hoe herken je iemand die wantrouwend is?

Welk gedrag vertoont iemand die geen vertrouwen heeft?

  • Of iemand te 'vertrouwen' of 'niet te vertrouwen' is, is gebruikelijke taal voor dit type mens;
  • Dit type mens denkt in allianties en spreekt vaker over 'voor' en 'tegenstanders', 'vriend' en 'vijand';
  • Iemand die wantrouwend is kan aangeven op zoek te zijn naar de 'verborgen agenda' van iemand anders;
  • Geen of vertraagd antwoord geven op een gerichte vraag is signaal dat iemand verhullend is in zijn of haar mening.

Niet oprecht zijn heeft een reden

Niet oprecht zijn heeft een reden. Met niet oprecht zijn bescherm je jezelf. Of bereik je wat je wil ten koste van een ander. Als je aan wil sturen op ander gedrag of een gedragsverandering, dan is nadenken over waarom iemand doet wat hij / zij doet een stuk effectiever dan een oproep plaatsen. Gedrag heeft altijd een reden. "Stel je kwetsbaar op! Wees oprecht! Niet liegen! Wees eerlijk!" zijn goed bedoelde, maar holle frases. Iemand die niet oprecht is, heeft daar een uitstekende verklaring voor. Verklaren waarom iemand zich níet kwetsbaar opstelt, níet oprecht is, liegt en niet eerlijk is, is veel interessanter dan een oproep doen. Verplaats je in de ander om te komen tot een gedragsverandering.

Heb je een situatie op het werk waarbij iemand niet oprecht is en wil je daar iets aan doen? Stuur een bericht >>

Lees ook: Waar komt gedrag vandaan? Begin bij de 4 redenen voor gedrag

De Gedragscoach ondersteunt personen en groepen met kennis over gedrag en gedragsverandering. 
Heb jij een situatie op werk of privé waarin we kunnen meedenken? Stuur ons een bericht.
Neem contact op