Terug naar Blog
Hoe blijf je gemotiveerd

Hoe blijf je gemotiveerd?

Apr 29, 2021

Motivatie. We begrijpen allemaal wat we ermee bedoelen, maar hoe zorg je ervoor dat je je gemotiveerd voelt? Hoe blijf je gemotiveerd als je het eenmaal bent? Met behulp van de gedragswetenschap geef ik een aantal tips over hoe je gemotiveerd blijft.

Wat is motivatie?

Motivatie is een drijfveer die jou doelen doet behalen. Op het moment dat je voldoende actiegericht bent en ook de overtuiging hebt dat je die doelen wil behalen, spreken we van motivatie. Of eigenlijk, dan spreken we van 'intrinsieke'motivatie. Deze motivatie verschilt wezenlijk van 'extrinsieke' motivatie. Vanuit jouw eigen overtuiging tot bepaalde acties komen, is intrinsieke motivatie. Als een ander doelen voor jou bepaalt en jou een bepaalde beloning in het vooruitzicht stelt noemen we dit 'extrinsieke' motivatie. Bij het (moeten) behalen van de doelen van de ander, is de kans aanwezig dat je overtuiging mist voor het doel dat gesteld is.

Hoe blijf je gemotiveerd - vraag 1:

In hoeverre ben ik zelf overtuigd van het doel dat gesteld is?

Hoe ver weg ligt het doel?

Hoe eet je een olifant? In kleine stukjes. We worden gemotiveerd op het moment dat we de etappes naar een doel kunnen overzien. Dit geeft overzicht en daarmee structuur en duidelijkheid. Etappes op weg naar een doel worden in de Gedragsanalyse 'subgoals' genoemd. Het zijn tussentijdse hordes op weg naar de finishlijn. Als je gemotiveerd wil blijven is het belangrijk dat je jezelf voor de hordes die je neemt kunt belonen. Of dat je op die hordes wordt gewaardeerd door een ander - in het geval van extrinsieke motivatie.

Hoe blijf je gemotiveerd - vraag 2:

Op welke termijn behaal ik mijn subdoelen en zijn deze helder geformuleerd?

Hoe zit jouw omgeving in elkaar?

Een mens is net zo sterk als dat de omgeving het toestaat. De 'passendheid' van jouw omgeving is van groot belang als je nadenkt over motivatie. Welke mensen heb jij in je omgeving? Staan zij vierkant achter je? Ervaar je voldoende waardering? Heb je voldoende tijd en ruimte om jouw doelen te behalen? Sluiten jouw vaardigheden aan bij wat jouw omgeving van je vraagt? Hoe is het gesteld met de fysieke omgeving waar je in zit? Biedt deze voldoende inspiratie? We zijn gevoelig voor de mensen en de omgeving om ons heen.

Hoe blijf je gemotiveerd - vraag 3:

Biedt mijn omgeving voldoende inspiratie, ruimte en support?

Welk verhaal vertel jij jezelf?

Een mens is de optelsom van genetische factoren, het leerproces van geboorte tot vandaag en de omgevingsfactoren van dit moment. Wat is jouw leerproces geweest tot nu toe met het behalen van doelen? Ben jij een winnaar die 'willen is kunnen' heeft afspelen in het hoofd? Of heb jij veel meegemaakt in het verleden dat je onzeker doet voelen over je eigen kracht? Je komt ergens vandaan en dat verhaal neem je iedere dag met je mee. 'Motivatie' lijkt een woord dat voor iedereen gelijk is, maar dat is niet zo. De één heeft meer hindernissen te overwinnen om 'gemotiveerd' te zijn dan de ander. Dat geeft niet, maar hou er wel rekening mee.

Hoe blijf je gemotiveerd - vraag 4:

Hoe zorg ik ervoor dat het lukt?

Ben jij klaar om gemotiveerd te zijn?

Gedrag komt tot stand als een mens de meerwaarde inziet van dat gedrag. Het moet je iets opleveren en dan het liefst op korte termijn. Als je gemotiveerd wil zijn voor een bepaald doel is het belangrijk om die meerwaarde onder een vergrootglas te leggen. Zijn de omstandigheden op orde? Ligt het doel niet te ver in de toekomst? Hoe zit ik in mijn overtuiging? Wat is mijn associatie met het behalen van doelen? Je blijft gemotiveerd op het moment dat je dit 'intrinsiek' beleefd en dat doe je door te ervaren dat het werkt. Maak de kansen dát het werkt dus zo groot mogelijk.

De Gedragscoach ondersteunt personen en groepen met kennis over gedrag en gedragsverandering. 
Heb jij een situatie op werk of privé waarin we kunnen meedenken? Stuur ons een bericht.
Neem contact op