Terug naar Blog
Omgaan met teleurstelling. Hoe

Omgaan met teleurstelling. Hoe doe je dat het beste?

May 18, 2021

Ieder mens heeft weleens te maken met teleurstelling. Jouw omgeving vraagt soms iets dat simpelweg niet bij je past, of waar je geen zin in hebt. Zeker als het iets is dat je niet kunt veranderen, moet je omgaan met teleurstelling. Hoe doe je dat het beste? Er wordt veel onderzoek gedaan naar hoe je dat als mens het beste doet. Hoe kun je je weer zo snel mogelijk goed voelen na teleurstelling?

Waarom is goed omgaan met teleurstellingen belangrijk?

Het levert je veel op als je negatieve omstandigheden goed kunt incasseren. Goed omgaan met teleurstelling levert je veel op. Het is inmiddels bewezen dat een goed incasseringsvermogen jouw kwaliteit van leven ten goede komt. Ook staat het vast dat je minder kans hebt op een depressieve gevoelens. Er zijn zelfs signalen dat psychische problemen worden voorkomen als je goed omgaat met teleurstellingen.

Omgaan met teleurstellingen doe je niet alleen

Lange tijd hebben we aangenomen dat het omgaan met teleurstellingen vooral vanuit jezelf moest komen. 'Zit niet bij de pakken neer', is een voorbeeld van taal die laat zien dat we het vooral terug geven aan het individu. Als jij je ergens vervelend over voelt en je er last van hebt, dan moet je het vooral zelf oplossen. Je bent succesvol als je problemen zelf oplost, zo was de gedachte. Dit blijkt echter niet te kloppen. Goed omgaan met teleurstellingen doe je het beste samen, in plaats van alleen.

Hoe ging jij om met de corona crisis?

Laten we een voorbeeld erbij nemen waar we allemaal last van hadden. De corona uitbraak heeft ons allemaal in meer of mindere wijze geraakt. Voor veel mensen was het niet prettig en soms zelfs ronduit zwaar om je aan te moeten passen aan de omstandigheden. Het was voor veel mensen teleurstellend om niet te kunnen doen wat je gewend was. Verplicht thuis werken, verplicht de eigen kinderen les geven, verplicht zijn om afstand te houden en verplicht worden om een mondkapje te dragen. Er waren nogal wat omstandigheden om teleurgesteld over te zijn. Veel mensen hielden hun teleurstellingen voor zich. Zij probeerden zelf om te gaan met de zware omstandigheden die corona presenteerde. Maar was dat nu wel zo slim?

Omgaan met teleurstelling doe je het beste samen

Onderzoek laat zien dat omgaan met teleurstelling eenvoudiger is als je andere mensen actief betrekt in jouw proces. Met het delen van de teleurstellingen die je voelt, bouw je aan je eigen kracht. Het vergroot het incasseringsvermogen en biedt de mogelijkheid om een ander perspectief te horen naast dat van jezelf. Door de verbinding te leggen met anderen en jouw teleurstelling te delen, ben je beter in staat om hier zelf goed mee om te gaan.

We zijn dus gebaat bij een goed sociaal netwerk en waardevolle relaties, zodat je in staat bent teleurstellingen te delen. Als andere mensen empathisch luisteren naar jouw uitdagingen, dan leidt dat ertoe dat je je gesteund en gehoord voelt. Dit draagt bij aan het kunnen dragen van de teleurstelling. Hoe kun je hier een eerste stap in zetten?

Concretiseer wat jij nodig hebt

Goed om kunnen gaan met tegenslag en teleurstelling vraagt dat jij jouw netwerk inzet. Als jij anderen vraagt om open te staan voor wat jij nodig hebt, is het belangrijk om na te denken over wat dat concreet is.

  • Waar ben jij concreet naar op zoek? Is het een ander perspectief op het probleem? Wil je vooral stoom afblazen? Weer eens goed lachen? Zou je een concreet doel voor jezelf willen stellen? Waar kan de ander jou concreet bij helpen?
  • Waar zit jouw netwerk? Nu je weet welke behoeftes jij hebt, kun je bepalen wie je hierbij wil betrekken. Het is belangrijk dat je je veilig genoeg voelt om te delen wat je ervaart. Heb je daar de juiste mensen in jouw netwerk, of heb je juist behoefte aan uitbreiding ervan? Hoe ga jij jouw netwerk benutten?

Het geheim van omgaan met teleurstelling? Jouw netwerk.

'Gedeelde smart is halve smart' blijkt inmiddels ook wetenschappelijk aangetoond. Omgaan met teleurstelling en tegenslag is niet iets dat je zelf zomaar even oplost. Als mens kun je het niet alleen. Investeer in de mensen om je heen, zodat je jouw netwerk actief in kan zetten als jou iets overkomt waar je ondersteuning bij kunt gebruiken.

Bron: HBR.org

De Gedragscoach ondersteunt personen en groepen met kennis over gedrag en gedragsverandering. 
Heb jij een situatie op werk of privé waarin we kunnen meedenken? Stuur ons een bericht.
Neem contact op