Terug naar Blog
Reageren vanuit emotie is

Reageren vanuit emotie is niet zo verstandig. Dit is waarom.

Apr 20, 2021

Reageren vanuit emotie is niet zo verstandig. Toch is het voor veel mensen heel gebruikelijk geworden om emotioneel te reageren. Dit is waarom de samenwerking tussen mensen soms moeizaam verloopt. Vanuit de 'onderbuik' of 'vanuit het hart' keuzes maken is kwetsbaar. Misschien niet zozeer voor jou, maar vooral voor de ander.

Hoe werken emoties?

Alhoewel er meer dan 2000 woorden zijn om emoties te beschrijven, krijgt ieder mens in de basis slechts vier emoties mee.

  • Blijdschap - ik krijg iets wat ik wil;
  • Angst - ik wil voorkomen dat ik iets vervelends krijg;
  • Boosheid - ik krijg iets dat ik niet wil;
  • Verdriet - ik raak iets kwijt dat ik had.

Gedurende je jeugd krijgt je allerlei taal aangeleerd om deze emoties onder woorden te brengen. Daarnaast wordt met behulp van taal jouw 'ik' aangeleerd en daarmee ontstaat het ego. Hierdoor worden er extra emoties toegevoegd aan het repertoire, zoals jaloezie, schaamte of walging. Deze emoties zijn vooral bedoeld als feedback mechanisme, maar zo worden ze lang niet altijd ingezet. Voor veel mensen zijn emoties het vertrekpunt van hun gedrag.

Emoties zijn subjectief

Waar jij gevoel bij krijgt, is niet waar ik hetzelfde gevoel bij krijg. Emoties zijn zeer subjectief. Dat is niet heel verrassend. Dit betekent dat als jij vanuit emotie reageert, maar ik die emotie niet heb, jij voor mij onvoorspelbaar overkomt. Die onvoorspelbaarheid kost mij veel energie. Ik moet mij bewust / onbewust voortdurend schrap zetten voor jouw reactie. In feite dwing je mij met jouw emotionele reactie om voortdurend rekening te houden met jouw referentiekader. Want dat is wat het gevoelsleven is; een referentiekader. 

Reageren vanuit emotie is niet zo verstandig

Reageren vanuit emoties is niet zo verstandig, omdat je jezelf centraal stelt ten koste van de ander. Je verhoudt je tot de subjectieve graadmeter van jouw gevoel. Dat dit voor jou werkt, wil niet zeggen dat dit voor mij werkt. Een belangrijke vervolgvraag over emoties en gevoel is waaróm jouw gevoel zo leidend is geworden. Wat is de reden van het op gevoel varen? Ik merk dat mensen die op hun gevoel varen, voortdurend op zoek zijn naar hun positie tussen andere mensen. Je zou dit 'onzekerheid' kunnen noemen. Het aanpakken van die positionering is van groot belang om emoties uiteindelijk goed te kunnen reguleren.

De Gedragscoach ondersteunt personen en groepen met kennis over gedrag en gedragsverandering. 
Heb jij een situatie op werk of privé waarin we kunnen meedenken? Stuur ons een bericht.
Neem contact op