Terug naar Blog
Relaties met anderen verbeteren

Relaties met anderen verbeteren. Hoe doe je dat?

May 20, 2021

Als je goede relaties hebt met anderen, draagt dat bij aan jouw gevoel van welzijn en geluk. Toch is het niet altijd eenvoudig om goed met anderen om te gaan. Veel mensen stellen zich als doel om relaties met anderen te verbeteren. Hoe doe je dat zo goed mogelijk?

Wat is een goede relatie?

Voordat we starten met het verbeteren van een relatie, is het goed om na te denken over wat een goede relatie is. Voor mij is een goede relatie een verbinding die werkt voor beide mensen. Een goede relatie biedt beide partijen voldoende basis om je goed, veilig, gewaardeerd, gehoord en gezien te kunnen voelen. Dat is namelijk wat ieder mens nodig heeft. Als dat het doel is, dan is de vraag hoe ik de ander dat gevoel geef en de ander mij datzelfde biedt. 

Daarmee komt de vraag naar boven: wat heeft een mens eigenlijk nodig?

Wat heeft de ander nodig?

Als we de gedragswetenschap volgen, dan heeft ieder mens slechts vier zaken nodig. Het gedrag dat we vertonen heeft altijd één van vier drijfveren. We blijken altijd naar hetzelfde op zoek te zijn. Als je bereid bent goed te kijken en te luisteren. Wat zijn de behoeftes van een mens?

  1. Ik ben op zoek naar aandacht;
  2. Vervelende dingen vermijd ik liever;
  3. Ik voel me goed als ik mijn doelen behaal;
  4. Mijn biologische behoeftes moeten vervuld worden. 

Deze vier functies van gedrag zijn er altijd. Een goede relatie is dus een relatie die mij (!) voldoende aandacht oplevert. Een relatie waarbij ik geen dingen hoef te vermijden in ons contact. Het is een relatie waarbij we samen doelen stellen en deze behalen. Bij een liefdesrelatie speelt daarnaast de match met fysieke behoeftes. Een goede relatie gaat dus over jezelf, maar misschien nog wel meer over de ander. 

Het is dus heel belangrijk dat je écht leert kijken en luisteren naar wat de ander zegt. 

Relaties met anderen verbeteren. Hoe doe je dat?

We zijn bij relaties gewend om vanuit onszelf te redeneren. 'Ik heb behoefte aan..' en dan komt er iets. Voor de ander geldt dit ook. We verhouden ons allemaal tot onze eigen wensen, normen en waarden. Wie weet dat als eerste te onderbreken?

Als je de relatie met een ander wil verbeteren dan is het goed om bij de ander te starten. Wat heeft hij of zij nodig? Meer aandacht? Openheid? Zijn jullie het wel eens over concrete doelen? Is er (bij een liefdesrelatie) een verschil in wat je fysiek nodig hebt?

Als je een relatie wil verbeteren dan is het nodig dat je heel goed let op wat de ander zegt en doet. Op die manier kom je erachter waar de ander naar op zoek is. Heb je dat gevonden en ga je daar het gesprek over aan, dan kom je erachter of er verbetering mogelijk is. En wat er zou moeten gebeuren om dat te realiseren. 

Verder lezen

Wil je meer achtergrond informatie over hoe de mens werkt? Lees dan bijvoorbeeld

Ben jij op zoek naar coaching?

Zou je graag relaties met anderen willen verbeteren? Overweeg dan iemand die je daarbij kan helpen. Een coach is iemand die op basis van kennis en ervaring een ander helpt om doelen te behalen. Het lukt lang niet iedereen om helemaal zelfstandig te doen wat je je voorgenomen hebt. Gedragsverandering is moeilijk omdat het oude gedrag logisch is en er soms al jaren is. Soms is het perspectief van een ander nodig om jezelf een stap te laten maken. Als Gedragscoach ben ik zelf lang gecoached en coach nu anderen. Interesse? Neem contact op.

De Gedragscoach ondersteunt personen en groepen met kennis over gedrag en gedragsverandering. 
Heb jij een situatie op werk of privé waarin we kunnen meedenken? Stuur ons een bericht.
Neem contact op