Terug naar Blog
Tijd voor jezelf nodig

Tijd voor jezelf nodig? Let op dit eerste signaal van overbelasting

Aug 31, 2021

Voor veel mensen is 'tijd voor jezelf' heel gebruikelijke taal. Het is heel gebruikelijk om tijd voor jezelf te willen. Daarmee zou je zomaar voorbij kunnen gaan aan wat deze behoefte betekent. Heb jij 'tijd voor jezelf nodig;? Let dan op. Ik zie de noodzaak van 'tijd voor jezelf' als een eerste signaal van overbelasting.

Waar is tijd voor jezelf voor nodig?

Een mens kan maar zoveel hebben. Als je de rollen in het leven voor jezelf optelt, dan wordt pas duidelijk hoeveel je eigenlijk bij te houden hebt. Je zou er zomaar achter kunnen komen dat je werknemer, ouder, zoon of dochter, mantelzorger, vriend of vriendin, student en broer of zus tegelijkertijd bent. Al deze rollen drukken op jou als mens. Het is bewezen dat ieder mens een maximaal aantal prikkels op een dag aan kan.

De mensen om jou heen zien niet welke rollen jij allemaal moet combineren. De enige die dat ziet ben jij. Sommige mensen hebben moeite om alle rollen die zij hebben te combineren. Het veroorzaakt stress. Als je te lang daarmee doorloopt kun je bijvoorbeeld burn-out raken. Voor dat het zover is zoekt de mens een mogelijkheid om om te gaan met deze stress. Zodra je merkt dat je 'tijd voor jezelf' nodig hebt let dan op. Het is een signaal van overbelasting. Tijd voor jezelf is nodig, om te herstellen van dagelijkse omstandigheden. 

Lees ook: Hoe krijg je minder stress? Door te begrijpen waar stress vandaan komt.

Wanneer is tijd voor jezelf nodig?

Tijd voor jezelf is nodig op het moment dat je merkt dat je een bepaalde vorm van stress ervaart en daar niet goed uitkomt. Tijd voor jezelf wordt dan een oplossingsrichting waar je logischerwijs op uit komt. Als je met rust gelaten wordt dan kun je weer tot jezelf komen. Belangrijk is daarbij wel dat je je realiseert dat je de bron van het probleem daarmee niet weg haalt. In feite is tijd voor jezelf inbouwen een manier om om te gaan met jouw omgeving. Dit wordt ook wel 'coping' genoemd. Coping houdt in dat je om weet te gaan en opgewassen bent tegen omstandigheden om jou heen. Het zorgt ervoor dat je goed kunt reageren op een situatie.

Tijd voor jezelf nemen is in feite een 'coping' mechanisme zodat je om kunt gaan met zware omstandigheden. Hieronder een aantal voorbeelden van een rol in combinatie met de behoefte aan 'tijd voor jezelf'.

Tijd voor jezelf nodig als moeder of vader?

Heb jij een rol als moeder of vader en heb je het gevoel dat je tijd nodig hebt voor jezelf? Dan is dit een signaal dat je het ouderschap als belastend ervaart en tijd met jouw kinderen niet direct als 'jouw tijd' ziet. Met de behoefte aan tijd voor jezelf wordt duidelijk dat je hersteltijd nodig hebt in deze rol. Hou er rekening mee dat er mensen om je heen zijn die de rol als ouder niet als belastend ervaren. Dit kan bijvoorbeeld ook gelden voor jouw partner, die misschien alleen maar energie krijgt van deze rol. Dat je tijd nodig hebt voor jezelf zal niet door iedereen begrepen worden, maar het is wel belangrijk dat je hier iets mee doet. Ieder mens is verschillend en het accepteren van het feit dat jouw aanleg maakt dat jij stress ervaart valt niet te negeren.

Lees ook: 'Wat is een mens' binnen mijn introductie artikel over gedrag

Tijd voor jezelf nodig in een relatie?

Merk je dat jij tijd nodig hebt voor jezelf binnen een relatie? Dan wil dit zeggen dat je een bepaalde mate van spanning ervaart tussen wat jij nodig hebt en wat er binnen de relatie gebeurt. Je hebt hersteltijd nodig binnen de relatie, om zaken een plek te geven en bij jezelf te blijven. De bron van de behoefte om tijd voor jezelf te krijgen ligt in het feit dat je binnen de relatie blijkbaar niet ervaart dat er voldoende tijd voor jou aanwezig is. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat jij graag op jezelf bent. Of dat de ander veel aandacht naar zich toetrekt. Hoe dan ook komt jouw behoefte ergens vandaan. 

Let op overbelasting

Dat mensen het in taal vaak met elkaar eens zijn, wil niet zeggen dat je niet goed op moet blijven letten. 'Tijd voor jezelf' wordt tussen mensen onderling vaak begrepen als wenselijke behoefte, maar het staat ook voor iets dat voorkomen moet worden. Overbelasting ligt voor ieder mens op de loer en de behoefte om jezelf los te maken van je omgeving is een stevig signaal. Kijk naar jouw omstandigheden en de rollen die je in het leven hebt. Als je daar hulp bij nodig hebt, stuur dan een berichtje.  

De Gedragscoach ondersteunt personen en groepen met kennis over gedrag en gedragsverandering. 
Heb jij een situatie op werk of privé waarin we kunnen meedenken? Stuur ons een bericht.
Neem contact op