Terug naar Blog
feedback vragen advies

Waarom om feedback vragen niet werkt

May 19, 2021

We willen allemaal groeien in ons werk. Aangezien we zelf soms blind zijn voor onze zwakke punten vragen we anderen wat zij er van vinden. Maar wat als om feedback vragen hiervoor niet de beste strategie is? Wat als er een betere manier is om je prestaties te verbeteren? Hieronder lichten we toe wat je beter kan doen dan vragen om feedback. 

Stel dat je morgen een presentatie geeft waar je leidinggevende bij aanwezig is. Om nog beter voor de dag te komen vraag je een collega om feedback. Na het horen van de feedback voel je je gerust over de presentatie van morgen. Je hebt het maximale eraan gedaan, toch?

Waarom zou je geen feedback vragen

Feedback vragen is gemeengoed tegenwoordig. Zo zijn er inmiddels vele soorten feedback methodes. Maar wat als we je zeggen dat uit onderzoek blijkt dat feedback vaak geen, of zelfs een negatieve, impact heeft op je prestatie. Het blijkt dat feedback vaak vaag is en de gever vooral uit sociale wenselijkheid complimenten geeft. Het ontbreekt bij het geven van feedback vaak aan uitleg wat we kunnen verbeteren en hoe.

Advies vragen werkt beter

Onderzoek wijst een betere benadering aan. Als je effectieve verbeterpunten wilt ontvangen dan kun je beter om advies vragen, dan om feedback. Vragen om advies resulteert vaak in concretere en meer uitvoerbare verbeterpunten. Het richt de bevraagde op dat wat (nog) beter kan. Zo blijf je weg van complimentjes die leuk zijn om te horen, maar niet bijdragen aan je prestatie.

Waarom advies vragen beter werkt dan feedback

Feedback geven wordt vaak geassocieerd met een evaluatie. Daardoor richt feedback zich op een prestatie uit het verleden. Dit zorgt ervoor dat er onvoldoende wordt gekeken naar hoe de prestatie in de toekomst beter zou kunnen. Hierdoor is feedback minder bruikbaar. Als je daarentegen om advies vraagt ligt de focus meer op de toekomst. Terwijl het verleden onveranderlijk is, is de toekomst vol mogelijkheden.

Wanneer kun je wel om feedback vragen?

Er zijn situaties waarin je wel beter om feedback kan vragen dan advies. Als je nog onervaren bent en nog onvoldoende vaardigheden hebt om verbeterpunten direct toe te passen kan kritisch advies demotiverend werken. Feedback krijgen over jouw eerste stapjes op een bepaald vlak kan dan beter werken.

Kortom, we vragen vaak input van anderen om onze prestaties te verbeteren, maar doen dit niet altijd op de beste manier. Door om advies te vragen in plaats van feedback ontvangen we concretere en beter uitvoerbare verbeterpunten.

Bron: HBR.org

De Gedragscoach ondersteunt personen en groepen met kennis over gedrag en gedragsverandering. 
Heb jij een situatie op werk of privé waarin we kunnen meedenken? Stuur ons een bericht.
Neem contact op