Terug naar Blog
Welke plek krijgen emoties

Welke plek krijgen emoties in jouw leven?

Apr 06, 2021

Ze zijn zo gewoon geworden dat je er bijna niet bij stil staat. Het hebben van emoties is menselijk en iedereen ervaart ze in meer of mindere mate. Maar welke plek krijgen emoties in jouw leven? Heb je door dat de ene persoon emoties een veel prominentere plek geeft dan een ander?

Een praktijkvoorbeeld over gedrag

Ik was onlangs bij een organisatie betrokken waar twee medewerkers lijnrecht tegenover elkaar stonden. De ene medewerker ervaarde weinig vertrouwen en verbinding met de ander. Zij voelde zich weinig uitgenodigd om zichzelf te zijn en ervaarde afstand. De andere medewerker vond dat de collega weinig professioneel overkwam. Het werk moest gedaan worden en zij voelde hier veel verantwoordelijkheid voor. Ze had niet het idee dat de collega haar hierbij kon ondersteunen. Als gevolg van deze beelden vermeden de collega's elkaar.

De plek van emoties

De 'taal' van de ene medewerker had veel woorden die gekoppeld zijn aan emotie. 'Vertrouwen', 'verbinding' en 'uitnodiging' zijn woorden die te maken hebben met gevoel. Een mensgerichte manier van kijken. De medewerker beschreef zichzelf als een 'gevoelsmens' en de taal die zij sprak had daar ook alles mee te maken. Het vertrekpunt van deze medewerker is wat er ervaren wordt. Bij deze collega staan emoties centraal in álle aspecten van het leven, ook het werkende. Dit bevestigde zij toen ik dit vermoeden aan haar voorlegde.

Zo anders was de plek van emoties bij de andere collega. Alhoewel deze ook zeker een 'gevoelsleven' had, vond deze persoon het niet gepast om dit uitvoerig te tonen tijdens het werk. In ieder geval was het voor die persoon zeker niet vertrekpunt van het kijken naar werk. Professionaliteit tonen en je verantwoordelijkheid nemen over de inhoud van het werk stond bij deze medewerker centraal. De verbinding met andere collega's was hier secundair aan. Tijdens het werk was deze medewerker niet veel bezig met het tonen van gevoel. Sterker nog, ze stond er niet bij stil dat anderen juist vanuit gevoel redeneren, ook tijdens het werk.

Welke plek krijgen emoties in jouw leven?

In welke onderdelen van jouw leven laat jij je gevoelige kant zien? Alleen tegen je partner of je kinderen? Of ook bij vrienden en familie? Tijdens het werk? Het uitoefenen van een hobby of sport? Niet iedereen maakt hier dezelfde afweging in en alhoewel de meeste mensen goed in contact staan met hun gevoel, wil dat niet zeggen dat zij overal hun emoties tonen. Dit kan tot misverstanden of onbegrip leiden. Mensen die moeite hebben met het gevoel dat jij toont, spreken verwijtend over 'emotioneel' of 'overgevoelig'. Op het moment dat iemand te weinig emoties ziet bij jou, hoor je woorden zoals 'afstandelijk' of 'gevoelloos'. Laat je niet afleiden door deze taal, maar besef dat er sprake is van te weinig aansluiting tussen jou en de ander.

Lees ook: Reageren vanuit emotie is niet zo verstandig. Dit is waarom.

De Gedragscoach ondersteunt personen en groepen met kennis over gedrag en gedragsverandering. 
Heb jij een situatie op werk of privé waarin we kunnen meedenken? Stuur ons een bericht.
Neem contact op