Terug naar Blog
omgaan met stress symptomen

Omgaan met stress symptomen

Oct 18, 2021

De afgelopen twee jaar zijn voor velen stressvol geweest en dit zie je terug in de hoeveelheid stress-gerelateerde klachten. Veelvoorkomende symptomen zijn een verhoogde hartslag, vermoeidheid en hoofdpijn. Oorzaken die stress veroorzaken zijn divers en vragen vaak een grondige aanpak of leefstijl veranderingen. Los van de grondoorzaak aanpakken is het fijn om beter om te kunnen gaan met de symptomen die bij stress komen kijken. In dit artikel bespreek ik meerdere manieren om beter om te gaan met stress symptomen. 

Veel beweging

Beweging en sportoefeningen zijn goed voor onze lichamelijke, maar ook geestelijke gezondheid. Als we wandelen, hardlopen of een andere sport beoefenen komt het stofje endorfine vrij. Dit verbetert ons humeur. Een rondje lopen of een yogales volgen online helpt ook om je zenuwstelsel te ontspannen. Hierdoor voel je je al snel stukken beter. Om structureel vaker te bewegen kan je hier lezen hoe de wetenschap over gedragsverandering je kan helpen.

Lees ook: Grote gedragsverandering vraagt kleine gewoontes

Train je brein

Soms werkt het brein niet mee in je geestelijk welzijn. Bepaalde reflexen, die overtijd zijn ingeslepen zorgen ervoor dat we panieken of ons laten meeslepen in andere emoties. Door bewuster te zijn van onze reflexen voorkomen we dat we in de stress schieten en bijkomende symptomen ervaren.  Mindfulness kan hierin helpen, maar ook simpele ademhalingsoefeningen trainen je brein om bewuster te zijn van emoties en reflexen.

Lees hierover: Dit is hoe je van mindfulness een gewoonte maakt

Beoefen dankbaarheid

Op het moment dat je in een stressvolle situatie zit lijkt dankbaarheid oefenen misschien niet voor de hand liggend. Het beoefenen van dankbaarheid heeft echter wel veel impact op je brein. Als je we ons dankbaar voelen verhoogt het de hoeveelheid dopamine en serotonine in ons brein, neurotransmitters die ons goed laten voelen. Hoe beoefen je dankbaarheid? Een makkelijke oefening is aan het begin van je dag 3 dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Overtijd zal je inzien dat er vaak veel is in het leven waar we blij mee kunnen zijn. Dit helpt om beter om te gaan met stress voor wanneer het tegen zit.

Lach je stress weg

Lachen voelt niet alleen goed, het is ook goed voor onze mentale gezondheid. Op lange termijn verbetert vaker lachen onze weerstand en helpt het ons om te gaan met lastige situaties. Of de lach nou echt is of gemaakt, het maakt stofjes aan in ons brein waardoor we ons beter voelen. Natuurlijk is een echte lach veel leuker. Zoek daarom voor jezelf een activiteit die jou aan het lachen maakt, zoals op YouTube video's opzoeken van je favoriete comedian.

Muziek werkt tegen stress

Luisteren naar muziek is alom bekend als een middel om te ont-stressen. Muziek zou het stresshormoon cortisol verlagen, waardoor we ons snel beter voelen. Ook zou muziek tijdens werk helpen om burn-outs te verminderen.

Lees ook: Een burn-out - 6 belangrijke lessen om deze te voorkomen

Nu heeft iedereen natuurlijk een andere muzieksmaak, maar er is muziek die bekend staat goed te werken. Muziek met 60 slagen per minuut zou het beste werken. Er zijn ook specifieke afspeellijsten op Spotify met de-stress muziek. Het nummer Weightless van Marconi Union blijkt uit onderzoek stress met 65% te verlagen.

Stress symptomen zijn een teken

Iedereen heeft minder goede dagen en ook stressvolle momenten. Het soms ervaren van stress is dan ook niet iets om je zorgen over te maken. Maar wanneer je vaker stress symptomen ervaart is het zeker goed om dit eens te bespreken met de huisarts. Het is fijn om te weten hoe je omgaat met stress, maar het is nog fijner om een structurele oorzaak van stress aan te pakken.

Bron: HBR.org

De Gedragscoach ondersteunt personen en groepen met kennis over gedrag en gedragsverandering. 
Heb jij een situatie op werk of privé waarin we kunnen meedenken? Stuur ons een bericht.
Neem contact op