Terug naar Blog
Waarom is gedragsverandering moeilijk

Waarom is gedragsverandering moeilijk? Omdat oud gedrag vertrouwd is!

Apr 08, 2021

We praten over gedragsverandering alsof je bewust kunt kiezen voor ander gedrag. We kijken daarbij vooral naar de toekomst. Wat zijn onze 'goede voornemens'. De praktijk van gedragsverandering is heel anders. Gedrag veranderen blijkt helemaal niet eenvoudig. Vooral omdat oud gedrag vertrouwd is. Waarom is gedragsverandering moeilijk?

Oud gedrag heeft een reden

Elk gedrag is logisch voor degene die het vertoont. Ook al begrijpt de ander misschien niet altijd waarom jij je gedraagt zoals je doet, jij begrijpt dat wel. Mits je er even over nadenkt. Het is logisch waarom jij voor je beurt praat. Of waarom jij anderen niet vertrouwd. Voor jou is het te verklaren waarom je altijd te laat komt. Of de instructies niet opvolgt. Ook oud gedrag heeft een reden. Vaak kijken we bij gedragsverandering vooruit en praten we alvast over de toekomst. Wat we allemaal zouden willen voor onszelf, het gezin of voor een organisatie. We staan niet altijd stil bij waarom de situatie van dit moment is zoals hij is. Waar komt het oude -ongewenste - gedrag vandaan?

Gedragsverandering is moeilijk vol te houden

We gedragen ons op een bepaalde manier omdat we iets ervaren dat bij ons past. Wat we doen voelt goed of niet goed. Daarom houden we gedrag vol of zien we er vanaf. De mobiele telefoon gebruiken we omdat hij handig is en werkt. Een fiets brengt mij van A naar B. Goede vrienden zijn leuk om te spreken. Van nature kiezen we dingen die bij ons passen. Ook ongezonde gewoontes passen soms bij ons. Het is lekker om ongezond te eten. Het voelt prettig om te roddelen over collega's. Een sigaret geeft een lekker gevoel. Als gedrag moet veranderen, dan zeg je eigenlijk dat je het prettige van het oude gedrag gaat onderbreken. Er moet dus iets aantrekkelijks tegenover het nieuwe gedrag staan, om het vol te kunnen houden.

Hoe werkt gedragsverandering?

Gedragsverandering werkt alleen als het nieuwe gedrag voortdurend beloond wordt. Immers, het oude gedrag werd ook voortdurend beloond. Daar moet dus mee geconcurreerd worden. Het is lastig om nieuw gedrag goed te belonen. Daarom is gedragsverandering vaak niet blijvend. Want zeg nou zelf; hoe maak je het niet roken van een sigaret leuk? Gedragsverandering werkt alleen door goed na te denken over hoe je nieuw gedrag kunt stimuleren en het oude gedrag onaantrekkelijk kunt maken. Met recht een wetenschap op zich.

De Gedragscoach ondersteunt personen en groepen met kennis over gedrag en gedragsverandering. 
Heb jij een situatie op werk of privé waarin we kunnen meedenken? Stuur ons een bericht.
Neem contact op