Terug naar Blog

Voorkom relatietherapie met deze checklist voor jouw relatie

Nov 04, 2021

Wil jij een goede relatie opbouwen? Als je elkaar vier vragen stelt en deze oprecht beantwoordt, dan ben je klaar voor de toekomst en kun je komen tot een gedragsverandering. Voorkom relatietherapie met deze eenvoudige checklist voor jouw relatie. In dit artikel van de gedragscoach, vier pijlers waar iedere goede relatie op is gebaseerd.

Wat is een goede relatie?

Een goede relatie tussen twee mensen, is een relatie waarbij beide personen hun behoeftes voldoende vervuld zien. Maar welke behoeftes kunnen mensen hebben? Dit lijken talloze behoeftes, maar in de kern valt dit reuze mee. Als we de gedragswetenschap erbij pakken, dan zijn er maar vier redenen waarom mensen zich gedragen zoals ze doen. De behoefte van de mens valt dus uiteindelijk uiteen in slechts vier behoeftes. In de kern is er altijd één van de vier redenen voor gedrag aanwezig. Ken je die vier redenen, dan heb je ook de basis voor een goede relatie te pakken.

Wat zijn de vier behoeftes van de mens?

  • Ik heb behoefte aan aandacht en ben er naar op zoek;
  • Ik probeer te ontsnappen aan iets vervelends door het te vermijden;
  • Mijn gedrag is gericht op het bereiken van een concreet doel;
  • Ik heb fysieke behoeftes die vervuld moeten worden.

Lees ook: Waar komt gedrag vandaan? Begin bij de 4 redenen voor gedrag

Wat maakt een goede relatie?

Nu we weten wat de vier behoeftes zijn van de mens, kunnen we daaruit afleiden wat een goede relatie is. Een goede relatie is een relatie waarin beide personen voldoende aandacht ervaren van elkaar. Het is een samenwerking waarin er geen onderwerpen onbespreekbaar zijn en uit de weg gegaan worden. De doelen die je met elkaar hebt zijn op elkaar afgestemd en beide personen steunen deze doelen ook daadwerkelijk. De fysieke behoeften van beide personen worden op een goede wijze vervuld. In een liefdesrelatie gaat dit over intimiteit. Voorkom relatietherapie met deze eenvoudige vragen.

  • Hebben we wat jou betreft voldoende aandacht voor elkaar?;
  • Ga jij onderwerpen uit de weg omdat je bang bent voor de gevolgen?;
  • Hebben we dezelfde doelen voor ogen en werken we daar beiden voldoende aan?;
  • Worden onze fysieke behoeftes binnen de relatie voldoende vervuld?

Aandacht, vermijden, concrete doelen en lichamelijke behoeftes zijn dé vier elementen die goed moeten zitten in een relatie. Deze elementen komen voort uit de redenen voor gedrag.

Wat is relatietherapie?

Relatietherapie is niets meer dan een verkenning van hoe twee mensen samenwerken. Als je goed oplet, dan komt de samenwerking altijd neer op een combinatie van de vier elementen die ik hierboven benoemde. Als gedragscoach weet ik uit ervaring dat het niet eenvoudig is om deze vier onderwerpen echt op tafel te krijgen, maar ik geloof wel dat als je binnen een relatie bereid bent om het gesprek aan te gaan op deze onderwerpen er een kans is dat je er zelf uit komt. 

De Gedragscoach ondersteunt personen en groepen met kennis over gedrag en gedragsverandering. 
Heb jij een situatie op werk of privé waarin we kunnen meedenken? Stuur ons een bericht.
Neem contact op