Terug naar Blog
Negatieve emoties loslaten? Met

Negatieve emoties loslaten? Met deze aanpak blijf je er niet in hangen

Aug 10, 2021

Hoe kun je als mens negatieve emoties loslaten? Met kennis over gedrag en emoties kun je negatieve emoties verminderen en voorkomen. In dit artikel ga ik in op mijn aanpak om negatieve emoties zo snel mogelijk los te kunnen laten. Met deze aanpak blijf je niet hangen in negatieve emoties.

Wat zijn negatieve emoties?

Emoties en gevoel zijn bij je vanaf de geboorte. Ze zijn zo vanzelfsprekend dat je je misschien nooit afgevraagd hebt wat emoties en vooral negatieve emoties precies zijn. Emoties en gevoel zijn enorm belangrijk voor een mens om vast te kunnen stellen hoe zij de omgeving ervaren. Gevoel en emoties brengen kleur in het leven, doordat je met een bepaalde intensiteit de wereld om je heen ervaart. Emoties zijn dan ook bedoeld als feedback mechanisme. Als ik iets prettig vind voel ik mij goed. Op het moment dat ik iets negatiefs ervaar voel ik mij niet goed. Je zou dus kunnen zeggen dat emoties en gevoel een systeem voor feedback zijn. Het geeft richting en betekenis als je iets ervaart. Negatieve emoties is feedback waaruit blijkt dat je je niet goed voelt bij wat je ervaart. Voorbeelden van negatieve emoties zijn boosheid, frustratie, angst, jaloezie, eenzaamheid of bijvoorbeeld verdriet. Deze emoties dragen niet bij aan een gevoel van geluk en daarmee wil je ze graag voorkomen.

Lees ook: Gevoel is geen kennisbron, maar een bron van feedback

Jouw emoties worden vaak door een ander veroorzaakt

Als we willen omgaan met negatieve emoties, dan is het belangrijk dat we de bron van de negatieve emoties achterhalen. Ik ga in dit artikel niet in op de negatieve emoties die je zelf opwekt. In dit artikel ga ik in op de negatieve emoties die worden opgewekt door iemand anders. Op het moment dat ik iets vervelends doe en jij merkt dat, veroorzaak ik negatieve emoties bij jou. Collega's, buren, familieleden, jouw partner, vrienden of iemand op straat; er zijn legio mensen die kunnen veroorzaken dat jij negatieve emoties krijgt. Hoe ga jij daarmee om? Het is te verklaren dat jij bij negatieve emoties reageert vanuit die emotie. Maar daarmee geef je jouw negatieve emoties de ruimte. Het is ook mogelijk dat je dichtslaat als je iets negatiefs overkomt, maar dat geeft een onbevredigend gevoel.

Lees ook: Reageren vanuit emotie is niet zo verstandig. Dit is waarom.

Let op: het gedrag van de ander is altijd logisch

Nog even terug naar de ander die dat negatieve gevoel bij jou opwekt. Wist je dat die ander zich altijd met een bepaalde reden gedraagt? Gedrag van de ander is altijd logisch. Word je gekleineerd? Dan heeft die ander daar een bedoeling mee. Krijg je ongezouten kritiek? Dan probeert die ander daar iets mee te bereiken. Word je genegeerd? Ook daar is een verklaring voor. Jouw negatieve gevoel klopt weliswaar in deze gevallen, want je wordt slecht behandeld. Probeer echter te herinneren dat het logisch is voor die ander om jou slecht te behandelen. Je weet misschien nog niet waarom, maar er is altijd een verklaring. Hier ligt de start van de aanpak om negatieve emoties los te laten.

Lees ook: Ieder gedrag is logisch. Voor degene die het gedrag laat zien.

Waarom blijft iemand hangen in negatieve emoties?

Voordat ik uitleg wat mijn aanpak is om negatieve emoties te verminderen of te voorkomen, eerst nog even dit. Waarom blijft iemand hangen in negatieve emoties? Iemand blijft hangen in negatieve emoties op het moment dat de feedback die hij krijgt, een verhaal op zichzelf wordt. Op zo'n moment worden negatieve emoties onderdeel van een verhaal in je hoofd. De mens is soms zo op zoek naar een verklaring voor iets negatiefs, dat zij soms onterecht de verklaring bij zichzelf zoeken.

  • Iemand die vaak gefrustreerd is, verklaart dat door tegen zichzelf te zeggen 'Ik doe toch niets goed';
  • Een mens die vaak verdrietig is, verklaart dat door tegen zichzelf te zeggen 'Ik ben niet goed genoeg'.

Op zo'n moment is iemand negatieve emoties aan het recyclen in het hoofd. De negatieve emoties worden het verhaal en daarmee blijft iemand hangen in negatieve emoties.

Lees ook: Welke plek krijgen emoties in jouw leven?

Negatieve emoties loslaten? Met deze aanpak lukt dat

Met welke aanpak kunnen we negatieve emoties verminderen of loslaten?

Samenvattend:

  1. Mijn negatieve emoties zijn subjectief van aard en zijn bedoeld als feedback;
  2. Deze feedback wordt (deels) veroorzaakt door het gedrag van anderen;
  3. Het gedrag van anderen is altijd logisch, ook al begrijp ik het niet altijd;
  4. Als ik het gedrag van de ander kan verklaren, wordt gedrag logisch;
  5. Op het moment dat gedrag logisch wordt, krijgt het minder negatieve lading.

De aanpak voor minder negatieve emoties? Leer gedrag verklaren!

Zelf oefen ik al een jaar of zes met het doorgronden van gedrag van de ander. Ik ben altijd op zoek naar de logica van het gedrag van de ander. Ook al ben ik het vaak niet eens met dat gedrag, het zorgt er wel voor dat ik de ander beter kan begrijpen. Daardoor heb ik veel minder last van negatieve emoties. Inmiddels coach ik anderen in het doorgronden van gedrag. Ook mijn coachees geven terug dat naarmate de tijd verstrijkt, zij steeds sneller door hebben waar de ander vandaan komt. Hierdoor 'kijken' zij als het ware door een ontmoeting met een ander heen. Het is mogelijk om tijdens een gesprek met een ander al door te hebben waar de ander op uit is. Dit geeft de mogelijkheid om in regie te blijven over jouw emoties. De vraag is wel of je bereid bent te oefenen met het begrijpen van gedrag. Emoties zijn je hele leven al bij je. Kennis over gedrag niet. Je hebt daarin een inhaalslag te maken als je jouw negatieve emoties wil voorkomen.

Lees ook: Waar komt gedrag vandaan? Begin bij de 4 redenen voor gedrag.

De Gedragscoach ondersteunt personen en groepen met kennis over gedrag en gedragsverandering. 
Heb jij een situatie op werk of privé waarin we kunnen meedenken? Stuur ons een bericht.
Neem contact op